פטריגיום - קרום שפיר של לחמית העין

פטריגיום (Pterygium בעברית תבלול) הינו נגע לא ממאיר הנוצר כתוצאה משינויים בקרום לחמית העין ,שהיא הקרום הרירי המצפה את החלק הקדמי של העין.
שינויים אלה גורמים לעיבוי של חלק מקרום הלחמית והוא מתחיל לצמוח על פני הקרנית לכיוון האישון. מכיוון שהלחמית עשירה בכלי דם צבעו של הפטריגיום הינו אדום.  

כאשר הפטריגיום חודר לקרנית הוא עלול לגרום למשיכה שלה ולשנות את המבנה הקמור והסימטרי שלה למבנה שטוח יותר. התוצאה של עיוות צורת הקרנית היא התפתחות אסטיגמציה (צילינדר) שתתבטא גם כן בירידה בחדות הראייה ותחייב להרכיב משקפיים עם צילינדר. כמו כן במקרים של פטריגיום מאוד מתקדם, מעובה ומפושט הוא עלול לחדור עד למרכז הקרנית לחסום את מפתח האישון ולגרום להפרעה משמעותית בראייה. לפטריגיום צורה של כנף קטנה והוא מורכב מראש וגוף הפטריגיום. כאשר הוא מפושט לקרנית, החלק שחודר לקרנית נקרא ראש הפטריגיום והחלק שנמצא בלחמית הוא גוף הפטריגיום.

קצב התקדמות צמיחת הפטריגיום יכול להיות איטי במשך שנים ללא הפרעה לקרנית ולראייה אך מצד שני עקב גורמים שלא ברורים לנו, עדיין קצב הצמיחה עלול להיות מהיר ולגרום לאי נוחות ולצריבה יחד עם ירידה בראייה. הפטריגיום נחשב לגידול של הלחמית שאינו ממאיר ולכן אם אינו מפריע לראייה או למראה החיצוני, אין דחיפות להסירו.
בכל מקרה בעת ביצוע ניתוח של הסרת הפטריגיום הרקמה שהוסרה תישלח לבדיקה נוספת על ידי פתולוג על מנת לשלול כל מצב של ממאירות של הנגע.


הגורמים לצמיחת פטריגיום:

  1. קרינת השמש - ההשערות הן כי בדומה לנגעים בעור הגוף והפנים שמתפתחים בעקבות חשיפה לא מבוקרת לקרינת השמש, גם פטריגיום מתפתח בעקבות חשיפת העיניים לקרני השמש, לכן בעולם זכה גם לכינוי 'עין של גולש'. אפשרות של התפתחות של פטריגיום מהווה סיבה נוספת לנחיצות הרכבת משקפי שמש עם מסנן לקרני UV.

  2. אקלים יבש  ברב עונות השנה - המלווה בחשיפת העיניים לאבק וכתוצאה מכך לדלקת כרונית שגורמת לדלקת לחמית או לאלרגית כרונית.

 

התסמינים שיכולים להופיע בעקבות צמיחת פטריגיום:

  1. אדמומיות – מכיוון שהוא כולל כלי דם רבים.

  2. דלקת כרונית - פטריגיום מעובה ומפושט יכול לגרום לדלקת כרונית שתתבטא בגירוי הלחמית ובנוסף  לאדמומיות.

  3.  יובש העין – לעיתים הפטרגיום גורם לתחושה של יובש מאחר שהוא בשרני ובולט ולכן הדמעות לא מצליחות להרטיב את פני השטח שלו וכך נגרמת תחושת יובש   בעיניים.

  4.  אסטיגמציה (צילינדר) גבוהה כתוצאה מעיוות צורת הקרנית.  

  5. ירידה משמעותית בראייה – במקרים בהם הוא מפושט ומכסה את ציר הראייה, תהיה חסימה של מעבר קרני האור דרך האישון. בנוסף במקרים מתקדמים יכולה להיווצר צלקת משמעותית בקרנית המקטינה גם כן את חדות הראייה.  

  6. בפן האסתטי, פטריגיום גדול ומפושט נראה כמו נגע אדום גדול על לובן העין ופוגע מאד במראה החיצוני.


מניעה או אפשרויות טיפול על מנת להקטין את התקדמות הפטריגיום

  • חשוב להרכיב משקפי שמש המצוידים במסנני קרינה.

  • באקלים יבש או לסובלים מיובש, מומלץ להזליף לעיניים דמעות מלאכותיות על מנת לשמור על לחות העין.

  • במקרה של דלקות כרוניות חשוב לטפל בהן על ידי נוגדי דלקת או טיפות אנטי אלרגיות, אך טיפולים אלה חייבים להיות בהמלצה ובמעקב של רופא עיניים.

 

הטיפול בפטריגיום

אם הפטריגיום קטן ולא חדר בצורה משמעותית לקרנית, הוא אינו מפריע לראייה או למטופל לכן אין דחיפות להסירו. אם הפטריגיום ממשיך לצמוח או אם הוא כבר עבה ומפושט, מומלץ להסירו בניתוח על מנת למנוע פגיעה בקרנית ובראייה. לעיתים חלק מהמטופלים יעדיפו להסיר את הפטריגיום רק מסיבה אסתטית אך צריך לזכור שעדיין גם לאחר הסרתו יש אפשרות לשארית קטנה של אדמומיות בלובן העין.

 

ניתוח להסרת פטריגיום

ניתוח להסרת פטריגיום מבוצע על פני שטח הקרום החיצוני של העין – הלחמית והשכבה החיצונית שמצפה את הקרנית (שכבת תאי האפיתל) ולכן איננו נחשב לניתוח תוך-עיני.
יחד עם זאת לאחר הסרת פטריגיום, עדיין קיים סיכוי לצמיחה חוזרת של הפטריגיום במקום בו הוסר. במסגרת הניתוח מקלפים את הרקמה שהתעבתה (הגידול השפיר) מקרום הלחמית והחלק החיצוני של הקרנית.
יש מספר דרכים להקטנת הסיכוי לחזרת הפטריגיום וכיום טכניקת הניתוח היא שימוש בשתל לחמית אשר מודבק בדבק ביולוגי על פני אזור הכריתה, עם אופציה של הוספת תפרים. חשוב לציין כי סיכויי החזרה של הנגע תלויה גם בגודלו ההתחלתי והאם מדובר בניתוח ראשון או בניתוח חוזר.

ניתוח להסרת פטריגיום מבוצע על ידי מנתח קרנית, תחת הרדמה מקומית. הניתוח נמשך בין חצי שעה ל- 45 דקות, בהתאם למידת גודלו של הפטריגיום.

לאחר הניתוח חובשים את העין ולמחרת הניתוח יש להגיע לביקורת ראשונה להסרת התחבושת. אם יש תפרים הם יוסרו משתל הלחמית כעבור כשבועיים.  
הטיפול לאחר הניתוח כולל טיפות עיניים המכילות סטרואידים למניעת דלקת וטיפות אנטיביוטיות למניעת זיהום למשך מספר שבועות ובמינון שיקבע הרופא המנתח.

בימים הראשונים לאחר הניתוח, העין על פי רוב אדומה מעט כואבת ותיתכן תחושת גוף זר בעין.

 

הוראות לאחר הניתוח

  • יום למחרת הניתוח יש להגיע להסרת התחבושת שהונחה על העין.

  • בימים ובשבועות שלאחר הניתוח העין תהיה אדומה ותיתכן תחושה של צריבה או גוף זר בעין.

  • במהלך השבועות שלאחר הסרת הפטריגיום יש להקפיד על הטיפול התרופתי שכולל טיפות ומשחה, על פי המינון שיקבע הרופא המנתח ובהתאם להנחייתו בביקורות.

  • אסור לשטוף או לאפר את העין למשך כשבועיים.

  • יש להימנע מימי בריכה או סאונה למשך חודש

 

סיכונים וסיבוכים

  • סיכון נמוך לדימום או לזיהום.
  • הישנות של הפטריגיום.
  • היווצרות רקמה צלקתית על קרום לחמית העין באזור הניתוח.
  • עיכוב בריפוי הפצע שנוצר בקרנית לאחר הסרת הנגע שיתפתח. 
מגדלי WE מנחם בגין 150 תל אביב טל: 054-4826061
לפרטים נוספים וקביעת פגישת ייעוץ: