אם עברתם את גיל 55 ואתם סובלים מטשטוש בראייה
יש סיכוי גבוה שהסיבה היא קטרקט

 

מהו קטרקט?

קטרקט (בעברית ירוד) הינו תהליך בו העדשה הטבעית בעין הופכת לעכורה ובעקבות זאת חלה ירידה בחדות ובאיכות הראייה. לעיתים, התהליך הינו הדרגתי אך ישנם  מקרים מסוימים בהם מתרחש התהליך במהירות. חשוב להפריד מצב זה ממצב אחר, בו מעל גיל 40, בדרך כלל, יש ירידה בגמישות העדשה ולכן היכולת לקרוא ולהתמקד בפרטים קרובים יורדת (פרסביופיה) ומשקפיים מתאימים ישפרו את הראיה לקרוב.

תהליך עכירות העדשה שונה מאדם לאדם, בדרגתו ובמיקום על פני העדשה. ככל שהעכירות תתמקד במרכז (קטרקט גרעיני), כך ההפרעה לשבירת קרני האור תהיה גדולה יותר ובעקבותיה הטשטוש בראייה יהיה משמעותי יותר.  קטרקט גרעיני נחשב לקטרקט השכיח יותר בקרב מבוגרים וכאשר הוא מתקדם מאוד, הראייה מעורפלת עד כדי כך שניתן לראות אך ורק צללים. מצד שני קטרקט המתפתח בהיקף העדשה (קטרקט קורטיקאלי) יגרום בנוסף לירידה בראייה גם לסינוורים והופעת הילות בלילה. 

 

 

 

מדוע מתפתח קטרקט?

  • הסיבה השכיחה היא גיל  – קטרקט שכיח מגילאי  55 ובעיקר בקרב בני 70 פלוס. לפי נתוני האקדמיה האמריקאית לרפואת העיניים (AAO) , כמחצית מכלל האמריקאים בגילאי 75 ומעלה סובלים מקטרקט.  
  •  חבלה בעין עלולה לגרום לפגיעה בעדשה ולקטרקט גם בגיל צעיר.
  •  סיבוך של ניתוח תוך-עיני קודם.
  • מחלת סוכרת שאיננה מאוזנת עלולה לגרום לשינויים בעדשת העין ובעקבות זאת להופעת קטרקט.
  •  כתופעת לוואי של טיפולים תרופתיים, כגון תרופות אנטי דלקתיות המבוססות על סטרואידים.
  • חשיפה לשמש ללא משקפי שמש המצויידים במסנן קרינה, עלולה להאיץ התפתחות קטרקט.
  •  מולד - יש מקרים נדירים של קטרקט מולד בתינוקות.

 

תסמינים של קטרקט:

  • טשטוש ראייה שהולך ומחמיר ללא יכולת לשפר את הראיה בעזרת משקפיים.
  • ירידה בעצמת הצבעים.
  • סנוורים והילות בלילה.
     

 

עיקרון ביצוע ניתוח הקטרקט?

במסגרת ניתוח הקטרקט מוציאים את תוכן העדשה העכורה ובמקומה משתילים לצמיתות, עדשה תוך-עינית מלאכותית שקופה, על מנת להשיב למטופל את היכולת לראות שוב באופן חד וברור. העדשה המלאכותית היא עדשה גמישה ומתקפלת ולאחר הכנסתה, ממקמים אותה במקום העדשה הטבעית.

הניתוח מבוצע ברב המקרים בהרדמה מקומית על ידי הזלפת טיפות עיניים מאלחשות, אולם אם המטופל סובל מחרדה או קלסטופוביה ניתן לשקול גם את ביצוע הניתוח תחת טישטוש או בהרדמה כללית. במידה  והמטופל סובל מקטרקט בשתי עיניו, תנותח קודם העין עם הקטרקט המתקדם יותר וכעבור כ-2-4 שבועות תנותח גם העין השנייה.

 

השיטות השונות לניתוח:

בניתוח קטרקט כירורגי רגיל (נקרא גם פאקואמולסיפיקציה) מבצעים חתך זעיר בקרנית העין, באמצעות סכין כירורגית ובהמשך יוצרים פתח קטן בקופסית הקדמית של העדשה. דרך הפתח שגודלו פחות מ- 3 מ"מ, מחדירים מכשיר אולטרה סאונד שמרסק את העדשה, על ידי גלים על קוליים, ומפנה, באותו הזמן, את פירורי העדשה המרוסקים . לאחר מכן מזריקים דרך החתך הקטן בקרנית את העדשה המלאכותית באמצעות מזרק דק, וממקמים אותה בקופסית העדשה במקום העדשה הטבעית.

ניתוח קטרקט בשילוב לייזר, כיום יש אפשרות לשיטה מתקדמת יותר בה מבוצעים שלבים רבים על ידי קרן לייזר שכוללים ביצוע החתך הניתוחי בקרנית, יצירה מושלמת של הפתח בקופסית של העדשה וביצוע ריסוק משמעותי של העדשה.
מחקרים השוואתיים בין שתי השיטות הניתוחיות מצאו כי בנוסף לרמת הדיוק הגבוהה, היתרון של השימוש בלייזר מתבטא גם בכך שלפירוק העדשה העכורה נדרשת השקעת אנרגיה נמוכה יותר בהשוואה לשיטה הישנה ולכן יש סיכוי מופחת לפגיעה בתאי האנדותל שבקרנית ומכאן קיים סיכוי נמוך יותר להתפתחות של בצקת ופגיעה בקרנית לאחר הניתוח.

 

איזו עדשה מלאכותית משתילים במקום העדשה העכורה?

כיום ישנו מגוון רב של סוגי עדשות מלאכותיות המיועדות להחליף את העדשה העכורה.

ברוב הניתוחים מושתלת עדשה גמישה מתקפלות העשויה מחומרים רכים ולא עדשות קשיחות.

בהתייעצות עם הרופא המנתח, תוך בחינת הצרכים והציפיות של המטופל, יכולים הרופא והמטופל לבחור את סוג העדשה המושתלת.
חשוב לציין כי רמת הדיוק בניתוחי קטרקט גבוהה מאד ויכולה להגיע לכ-80-90% לכן יש לזכור, כי ניתוח הקטרקט הוא לא ניתוח להסרת משקפיים.

יחד עם זאת, הטכנולוגיה המתקדמת בעדשות המושתלות, מאפשרת להקטין את התלות במשקפיים, לרחוק וקרוב באופן משמעותי ביותר.


סוגי העדשות התוך-עיניות העומדות כיום לרשותנו:

  • עדשה חד-מוקדית - מאפשרת תיקון למרחק אחד בלבד, ברוב המקרים הראייה מתוקנת לרחוק ולאחר הניתוח המטופל יזדקק למשקפי קריאה.
  • עדשה רב מוקדית (מולטיפוקאלית) – מעניקה ראייה טובה לרחוק, מרחק ביניים ולקרוב ומאפשרת חופש מהתלות במשקפיים. חשוב לציין כי עדשות אלה אינן חפות מתופעות לוואי, העיקרית הינה סנוורים והילות בנהיגה בלילה. כמו כן אם לאחר השתלת העדשה נותר מספר או צילינדר נמוך, יש צורך לבצע ניתוח משלים לתיקון הראייה באמצעות לייזר להסרת משקפיים.  
  • עדשה טורית עדשה. מאפשרת תיקון של צילינדר (אסטיגמציה) המאפשרת שוב להקטין את התלות במשקפיים.



תהליך ההחלמה מניתוח קטרקט והוראות למנותח
הניתוח אינו כרוך באשפוז וכעבור כשעה המנותח משוחרר לביתו.

  • לאחר הניתוח מוצמד לעין כיסוי על מנת להגן עליה והוא יוסר מספר שעות לאחר הניתוח על מנת להתחיל טיפול בטיפות.
  • המטופל יקפיד על טיפול באמצעות טיפות עיניים אנטיביוטיות למניעת זיהום.
  • במהלך השבוע הראשון אסור להרטיב את העין.
  • בשבועיים הראשונים אין לאפר את העין או לחשוף אותה לאבק או לכלוך.
  •  חל איסור לשחות למשך חודש ימים על מנת שלא לחשוף את העין לזיהום.
  • יש להימנע מפעילות פיזית מאומצת במהלך חודש ימים לאחר הניתוח.

 

תופעות לוואי עיקריות לאחר ניתוח קטרקט

זיהום - כמו בכל ניתוח תוך-עיני, קיים סיכון לזיהום. לכן יש להקפיד על היגיינה וטיפול מניעתי באמצעות טיפות אנטיביוטיקה.

בצקת בקרנית - במהלך הוצאת הקטרקט, השימוש בגלי האולטרה סאונד גורם ליצירת גלי חום וגלי הדף אשר עשויים לפגוע בחלק הפנימי של הקרנית (שכבת תאי האנדותל) ולגרום להופעת בצקת של הקרנית. מצב זה שכיח כאשר הקטרקט מתקדם ויש צורך להפעיל אנרגיה רבה להוצאתו. ברוב המקרים הבצקת חולפת במהלך שבועיים לאחר הניתוח.

קטרקט משני - בחלק קטן מהמנותחים יופיע טשטוש בראייה כעבור מספר חודשים או שנים לאחר ניתוח הקטרקט, כתוצאה מצמיחה של קרום דק מאחורי העדשה המושתלת. במצב כזה ניתן להסיר את הקרום שנותר באמצעות טיפול לייזר קצר ופשוט והראייה חוזרת להיות כפי שהיתה מיד לאחר הניתוח.

יובש בעיניים - חלק מהמטופלים מדווחים על תחושת יובש, גרגר חול וטישטש לסרוגין לאחר הניתוח על רקע יובש זמני בעיניים אשר מצריך טיפול למספר חודשים בטיפות של תחליפי דמעות.

שינויים בזגוגית וברשתית - יתכנו שינויים בזגוגית העין אשר יכולים לגרום להופעת "נקודות שחורות" או "עננים" בשדה הראייה בשכיחות גבוהה במטופלים עם קוצר ראייה גבוה (מעל 6-) אך לא בהכרח. לכן עם הופעת התסמינים יש להיבדק על ידי רופא עיניים בהקדם.

בנוסף במנותחים עם רקע של מחלת הסכרת יש סבירות גבוה יותר להתפתחות של בצקת במרכז הרשתית אשר מצריך טיפול ממושך בטיפות.


מתי מורגש השיפור בראייה?

השיפור בראייה תלוי במספר רב של גורמים ולכן הוא אישי, יש מטופלים שיבחינו בשיפור ניכר כבר למחרת הניתוח ויש מטופלים שיבחינו בשיפור כעבור מספר ימים עד שבועות. חדות הראייה  מתייצבת בין 3-4 שבועות מאז הניתוח וזהו הזמן המתאים להתאמת משקפי ראייה לרחוק ו/או משקפי קריאה, ברב המקרים עם מספרים נמוכים יותר.

לאחר ניתוח קטרקט, המנותחים חשים שעשן סמיך או ענן הוסר משדה הראייה והם מבחינים בשינוי משמעותי בראיית הצבעים שנראים ברורים ועזים יותר.

מגדלי WE מנחם בגין 150 תל אביב טל: 054-4826061
לפרטים נוספים וקביעת פגישת ייעוץ: