סובלים מצריבה בעיניים, תחושה של חדירת חול או גוף זר, דמעות,
כאבים וטשטוש בראייה? ייתכן שאתם סובלים מיובש בעיניים.
מהי תסמונת העין היבשה?
מדובר בתסמונת שכיחה מאד שיכולה לנבוע ממספר גורמים: פיזיולוגיים ו/או סביבתיים שגורמים לסימפטומים העלולים להשפיע בצורה מאוד משמעותית
על איכות החיים של המטופל.
במקרים של יובש קיצוני, העדר לחות מספקת תפגע בשכבות החיצוניות של העין: הלחמית והקרנית וכתוצאה מכך לירידה משמעותית בחדות ובאיכות הראייה.
מדוע העיניים מתייבשות?
עין יבשה, היא תסמונת המתבטאת בירידה בהפרשת הדמעות או בשינוי בהרכב הדמעות. נוזל הדמעות (דוק הדמעות) מכיל מרכיבים רבים ונהוג לחלק אותו ל 3 שכבות:
שכבה מימית, שכבה שומנית ושכבה רירית. השכבה החיצונית של הדמעות מורכבת משומנים המופרשים על ידי בלוטות חלב הממוקמות בעפעפיים. שכבה זו מונעת מהשיכבה המימית של הדמעות להתאדות לאויר וגם מקטינה את החיכוך עם העפעפיים בזמן המצמוץ.
לנוזל הדמעות תפקידים רבים, ביניהם: שמירה על לחות העיניים, אספקת חמצן לקרנית העין, תפקוד כ'חומר חיטוי' של העין באמצעות חומרים אנטי בקטריאליים המצויים בו, שמירה על העין מפני כניסת לכלוך וחיידקים ושטיפת חלקיקים שחדרו לעין, חומר סיכה למניעת חיכוך העפעפיים ועוד.
החלק הרירי אשר מחבר את שתי השכבות העליונות למשטח העין, מופרש גם מבלוטות הנמצאות על פני משטח העין, בעיקר באזור הלחמית. גם הוא מהווה מרכיב חשוב ביציבות הדמעות.
הגורמים ליובש בעין
גורמים סביבתיים
- עבודה ממושכת מול מסכי המחשב או הסמארטפון וקריאה, מאופיינות בירידה במספר המצמוצים בדקה. על כן בצורה עקיפה ליובש בעיניים.
- אקלים יבש המאופיין גם בפיזור של אבק.
- סביבה ממוזגת המזרימה אוויר יבש כגון במשרדים שאין בהם חלון ובמטוסים, מפחיתה את כמות הלחות באוויר ולכן נגרם אידוי מוגבר ממשטח העין הגורם ליובש.
- שימוש ממושך בעדשות מגע.
- תרופות הניתנות בקביעות יכולות לגרום ליובש בעיניים, לדוגמא: תרופות מסוימות לטיפול ביתר לחץ דם, תרופות לאלרגיה ותרופות פסיכיאטריות.
גורמים פיזיולוגיים
- גיל מבוגר– בעיית יובש בעיניים עולה עם הגיל מאחר שכמות יצור הדמעות פוחתת עם הגיל.
- שינויים הורמונאליים - גיל המעבר בנשים מעלה את השכיחות ליובש בעין. מעל גיל 50 כאשר חלה ירידה בהפרשת הורמוני המין אסטרוגן ופרוגסטרון, הבלוטות בעפעפיים מפרישות פחות שומנים ולכן יחול שינוי בהרכב הדמעות. דלקות כרוניות בבלוטות העפעפיים יכולות לגרום לירידה בהפרשת המרכיב השומני של הדמעות והן יתאדו במהירות, תהליך שיוביל ליובש כרוני. לרוב דלקות אלה באות לידי ביטוי בדלקת של העפעפיים המוכרת כ'שעורה'.
- מחלות המערבות חולשת שרירי הפנים או שיתוק עצב הפנים וגורמות להפרעה בסגירה מכאנית של העפעפיים. לדוגמא: פציאליס (שיתוק עצב הפנים) שיכולה להתבטא בשיתוק מחצית הפנים וכתוצאה מכך להתייבשות העין.
- מחלות אוטואימוניות דלקתיות כדוגמת דלקת פרקים או תסמונת שיוגרן, פוגעות בין היתר גם בבלוטות המייצרות דמעות.
- הפרעה בדרכי הדמעות.
הסימפטומים להם גורם יובש בעיניים
- היובש יכול להתבטא דווקא בדמעת יתר המופיעה לסירוגין. ההסבר לכך הוא שנוצר יובש אשר גורם לגירוי חזק של העין המביא להפרשה מוגברת של דמעות. בהמשך שוב מתפתח יובש וחוזר חלילה.
- צריבה בעיניים ותחושה של גוף זר או חול בעיניים.
- עייפות ותחושת כבדות של העיניים.
- כאבים בעיניים.
- כאבי ראש.
- טשטוש בראייה המופיע לסירוגין ולעיתים מתגבר לאחר שהעיניים מתמקדות במסכים.
הטיפול בעין יבשה תלוי בחומרת התסמונת ובגורם ליובש
- יובש בעיניים כתוצאה מצפייה מרובה במסכים ומקריאה:
חשוב לבצע הפסקות בעבודה מול המסך, ליזום מצמוצים, לשטוף את העיניים ו/או להשתמש בדמעות מלאכותיות ללא חומר משמר. ניתן גם להרטיב את העיניים באמצעות קומפרסים של מים חמימים. - בחדרים ממוזגים עם אוויר יבש או באקלים יבש: יש לשטוף את העיניים ו/או להשתמש בתחליפי דמעות ללא חומר משמר ולהרטיב את העיניים באמצעות קומפרסים של מים חמימים.
- למרכיבי עדשות מגע, חשוב להרכיב עדשות מגע העשויות מחומרים המאפשרים מעבר חמצן לעין ולדאוג להפסקות בהרכבת עדשות מגע על מנת לאפשר לעין לקבל חמצן ולשטוף אותן בתמיסה ייעודית. כמו כן ניתן להזליף דמעות מלאכותיות ללא חומר משמר לפני הרכבת העדשות וגם במהלך הרכבתן. בשום מקרה לא לישון עם עדשות מגע!
אם המטופל סובל כבר מעין יבשה חשוב לזכור כי העדשה גורמת להחמרה ביובש אשר עלול לגרום לכך שללא לחות, העדשה תפצע את הקרנית ותפגע פגיעה שיכולה להיות בלתי הפיכה לעין. לכן מומלץ למטופלים עם יובש בעיניים להימנע מהרכבת עדשות עד כמה שניתן.
לסובלים מיובש בעיניים בעקבות שינויים פיזיולוגיים ו/או מחלות בעפעפיים:
- להקפיד לשטוף עיניים.
- להרטיב את העיניים באמצעות קומפרסים של מים חמימים.
- להשתמש בדמעות מלאכותיות בטיפות, ללא חומרים משמרים.
- ליובש מוגבר ניתן להשתמש בתחליפי דמעות בג'ל, שהם שמנוניים יותר.
- ליטול תוסף תזונה המכיל אומגה 3 ונמצא כיעיל להפחתת היובש בעיניים.
- במקרים של יובש קיצוני בעיניים, ניתן לסייע באמצעות השמת פלגים (מעין פקקים זעירים) לחסימת פתח הניקוז של הדמעות. כך בצורה עקיפה לשמור על הדמעות זמן רב יותר על פני משטח העין. אין מדובר בניתוח - השמת הפלגים איננה כרוכה בכאב והיא מתבצעת במרפאה באופן שגרתי.
- לסובלים מבעיה בסגירה הרמטית של העפעפיים - כיסוי העין בזמן השינה ושימוש בתחליפי דמעות.
- לחולים במחלות אוטואימוניות בגוף המערבות את בלוטות הדמעות, טיפול במחלה עצמה יפחית את היובש בעיניים יחד עם טיפולים אנטי דלקתיים דרך הפה או בטיפות.